Nyheder 23. februar 2023

SYNERGI støtter forslag fra Enhedslisten: Danmark bør have en strategi for energiforbruget

SYNERGI støtter forslag fra Enhedslisten: Danmark bør have en strategi for energiforbruget

I dag behandler Folketinget et beslutningsforslag fra Enhedslisten, der har til formål at ”sikre, at regeringen udarbejder en ambitiøs strategi for energieffektiviseringer og energibesparelser i Danmark.” SYNERGI bakker op om forslaget og mener, at Danmark i fraværet af en samlet plan går glip af massive klima- og økonomiske gevinster.

En elektrificeringsstrategi, mål for vedvarende energi, mål for antallet af elbiler, en grøn gas-strategi, en strategi for bæredygtigt byggeri og en Power-to-X-strategi er bare nogle af de mange mål og strategier, der danner rammen om den grønne omstilling af Danmark. Endnu har Danmark dog hverken et nationalt mål eller strategi for et effektivt energiforbrug. Men det bør vi have, mener Enhedslisten, der har stillet et beslutningsforslag med netop det formål, som behandles i dag.

SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen bakker op om forslaget.

”Det Internationale Energiagentur og andre eksperter har flere gange slået fast, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Elbehovet stiger til det dobbelte i 2030, fordi vi skal bruge meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme osv. Energieffektivitet er den brik, der hurtigere gør os fri af den sorte energi og får os i mål med et helt grønt energisystem. Potentialet er enormt, og derfor er det meget positivt, at Enhedslisten nu foreslår en strategi for energieffektivitet,” siger Katrine Bjerre M. Eriksen.

Der er mange gode grunde til at prioritere et lavere energiforbrug. Bygninger tegner sig alene for knap en tredjedel af Danmarks CO2-udledning. Potentialet for rentable energibesparelser i industrien er hele 17 % af forbruget. I en tid, hvor der er mangel på især grøn energi og et stort politisk ønske om at blive fri af den russiske gas, er der endnu større incitamenter til at få både bygninger og industri til at køre længere på energien. Samtidig har de tårnhøje energipriser ramt boligejere og virksomheder med lav energieffektivitet særligt hårdt på pengepungen. Derfor håber Katrine Bjerre M. Eriksen, at en strategi for energieffektivitet kan blive en realitet inden årets udgang.

”Hver en kilowatt-time sparet er en kilowatt-time tættere på målet om et 100 pct. grønt energisystem. Men lige nu er det uklart, hvordan energieffektivitet skal bidrage til den grønne omstilling af Danmark. Grøn, energisparende teknologi kan genbruge overskudsvarmen fra fx datacentre, mindske CO2-udledningen og ikke mindst bidrage til et fleksibelt energiforbrug, så vi bruger den sparsomme grønne energi klogt. Der er behov for en samlet strategi for at udnytte potentialerne bedst muligt. Den bold har Enhedslisten nu kastet op i luften – jeg håber, regeringen er klar til at gribe den,” siger SYNERGIs direktør.

Førstebehandlingen af Enhedslistens forslag, B7, er punkt seks på dagsordenen i Folketingssalen, der begynder kl. 10 i dag.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev