Pressemeddelelser 17. september 2021

Tyskland går til valg - det kan blive afgørende for dansk eksport

PM: Tyskland går til valg – det kan blive afgørende for dansk eksport

Inden længe går tyskerne til valgurnerne. Det er et vigtigt valg for Tyskland - men også for Danmark. For Tyskland er storimportør af dansk energieffektiv teknologi, og derfor kan et grønt valgresultat i nabolandet blive en regulær guldgrube for dansk økonomi. Det kan både betyde dansk vækst og flere arbejdspladser, vurderer kommunikationsdirektør i Grundfos Peter Trillingsgaard.

Den 26. september er der valg i Tyskland, og det er yderst relevant for Danmarks eksportmuligheder. Danske virksomheder er nemlig blandt verdens bedste til at producere energieffektiv teknologi, og derfor nyder Danmark godt af Tysklands stigende interesse for at mindske energispildet. Alene i 2019 eksporterede danske virksomheder energieffektiv teknologi til Tyskland for i alt 15,6 mia. kr. Hvis det tyske valgresultat bliver grønt, kan den danske eksport vokse sig endnu større.

Tyskland har allerede høje ambitioner om at reducere energiforbruget som et skridt på vejen mod klimaneutralitet i 2045. I 2020 reducerede landet det samlede energiforbrug med 18 pct. i forhold til 2008, og i 2030 er målet en reduktion på 30 pct. I 2050 lyder tallet på 50 pct. Desuden viser EU-Kommissionens gennemgang af EU-landenes energi- og klimaplaner, at Tyskland er det EU-land, som ventes at reducere sit energiforbrug allermest frem mod 2030 – mere end Italien og Spanien tilsammen. Energieffektivitet er altså en hjørnesten i Tysklands klimakamp.

Grundfos er en af de største danske eksportører af energieffektiv teknologi, og den helt store kunde er netop Tyskland. Her ligger ca. 10 pct. af omsætningen, svarende til omkring to mia. kr., og godt 20 pct. af overskuddet. Hos pumpeproducenten holder man da også vågent øje med det tyske valg.

“Vi oplever en enorm efterspørgsel fra Tyskland på vores produkter. Og det ser umiddelbart ud til, at efterspørgslen kun vil stige, skabe endnu flere arbejdspladser i Danmark og i det hele taget booste dansk økonomi. Der er ingen tvivl om, at eksportpotentialet og vores forretning kan blive påvirket af resultatet af det tyske valg. Derfor følger vi valget tæt. Og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at vi den 26. september gerne ser en grøn vinder, der kan se fordelene ved at bruge energien smartere,” siger Peter Trillingsgaard, der er kommunikationsdirektør i Grundfos.

Valget i Tyskland får dog ikke kun indflydelse på den danske eksport. Tysklands position på klimaområdet bliver ligeledes afgørende forud for de kommende forhandlinger af forskellige EU-direktiver, som skal bane vejen for et mere energieffektivt Europa. Det, der er på spil, er bl.a. spørgsmålet om, hvor meget EU-landene hver især skal mindske energispildet, et samlet energieffektiviseringsmål for unionen samt beslutningen om, hvorvidt alle offentlige bygninger skal bidrage til den grønne omstilling.

“De kommende EU-forhandlinger er definerende for EU’s arbejde, ikke bare mod en mindst 55 pct. lavere udledning af drivhusgasser i 2030, men også det endelige mål om klimaneutralitet i 2050. Vi når ingen af målene uden markant større indsats for at mindske energispildet. Her har vi brug for et Tyskland, der er både grønt og ambitiøst. For Tyskland er sammen med Frankrig de mest toneangivende lande i EU. Derfor kan det tyske valg få afgørende betydning for klimaet og EU’s ambitionsniveau for energieffektivitet,” siger SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.

Peter Trillingsgaard og Bendt Bendtsen er begge til rådighed for yderligere kommentarer via hhv. 60429824 / ptrillingsgaard@grundfos.com og 30667784 / bb@synergiorg.dk.

Den 21. september inviterer SYNERGI til EE Talks om det tyske valg og dets betydning for Danmark. Læs mere og tilmeld dig her.

Læs mere om SYNERGIs holdning til de kommende forhandlinger om Fit for 55-pakken her.

Fakta om det tyske valg og dansk eksport til Tyskland

- Tyskland er den største importør af dansk energieffektiv teknologi. 

- I 2019 reducerede Tyskland det samlede energiforbrug i bygningerne med 23,6 pct. i forhold til 2008. 

- Energieffektivitet er en af grundpillerne i Tysklands klimaplan Energiewende. 

- 43 pct. af tyskerne svarer i en rundspørge for tv-kanalen ZDF, at miljø og klima er ”det vigtigste aktuelle problem”.

- Tyskland vil reducere sin udledning af drivhusgasser med 65 pct. i 2030, 88 pct. i 2040 og 100 pct. i 2045.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev