Pressemeddelelser 20. januar 2025

Trods politiske mål om gasfri opvarmning i 2035: Hver dag installeres 11 fossile gasfyr i Danmark

Trods politisk mål om gasfri opvarmning i 2035: Hver dag installeres 11 fossile gasfyr i Danmark

Flere tusinde danske husstande installerer hvert år et gasfyr, som kan være i drift væsentligt længere end 2035, hvor det ifølge en politisk aftale ellers skal være slut med gasopvarmningen i de danske hjem. Regeringen har tidligere meldt ud, at den ville fremlægge ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.” Endnu er intet dog sket. Regeringen bør sende meget kraftigere signaler til danskerne om at udfase den fossile varme, mener TEKNIQ og SYNERGI. De er klar med fire forslag til regeringen, der skal skubbe på den grønne omstilling af danskernes boliger.

4.200 eller mere end 11 om dagen. Så mange gasfyr blev der installeret i 2024. Det viser en ny aktindsigt fra Sikkerhedsstyrelsen. I 2023 blev der installeret 3.833 gasfyr i Danmark, og dermed er antallet af nyinstallerede gasfyr steget med 10 pct. fra 2023 til 2024.  

Udviklingen sker, selvom et bredt politisk flertal i 2022 blev enige om, at det i 2035 skal være slut med gasopvarmning i de danske boliger. Aftalen er dog aldrig blevet fulgt op af politisk handling – tværtimod åbner klimaminister Lars Aagaard for, at der fortsat kan være aktive gasfyr i danskernes boliger efter 2035.

Den opblødning af målet om udfasning er SYNERGI-direktør Katrine Bjerre meget uenig i:

”Varmepumper og fjernvarme er fremtidens grønne opvarmningskilder i bygninger – det er både eksperter og politikere enige om. Samtidig bør vi tegne en klar streg i sandet og stoppe finansieringen af Putins krigsmaskine i Ukraine. Derfor skal vi selvfølgelig pensionere olie- og gasfyrene hurtigst muligt. Men det kommer ikke til at ske uden meget tydelige politiske signaler. Fx bør man tage en politisk beslutning om, at det ikke længere skal være muligt at købe og installere gasfyr, og at der i 2030 bliver lukket helt for gassen i boligopvarmningen. Regeringen gør danskerne en kæmpe bjørnetjeneste, når den gør det muligt at investere i gasfyr, der måske skal skrottes efter kun en tredjedel af den potentielle levetid,” mener Katrine Bjerre, der understreger, at kravet om skrotning af de fossile fyr i de danske husstande selvfølgelig skal understøttes økonomisk.

TEKNIQ og SYNERGI foreslår derfor følgende fire politiske initiativer.

  1. Klare signaler om gassens fremtid
  2. Forlæng støtten til danskerne
  3. Målret støtten til dem, der har brug for den
  4. Bedre rådgivning og information til ejerne af gasfyr

“Når der er uklare politiske signaler, så vil boligejerne blive ved med at hive de kortsigtede løsninger ned fra hylderne. Det ser vi med den faldende opbakning til fjernvarme og med et salg af varmepumper, som er kollapset på ryggen af blandt andet lavere gaspriser. Det er et kompliceret området, og den fremtidige opvarmning er svær for boligejerne at forholde sig til. Jo længere tid der går, desto flere flaskehalse bliver der skabt, og jo dyrere bliver det for den enkelte. Politisk skylder man en klar opfølgning på aftalen om, at gas ikke skal bruges til boligopvarmning. Det har både virksomheder, boligejerne og de fremtidige generationer behov for,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

Det fremgik allerede af Klimaaftalen om grøn strøm og varme fra juni 2022, at den tidligere regering arbejdede på ”konkrete tiltag, der kan muliggøre et stop for ny-installation af gasfyr.” Og i sit Klimaprogram 2023 skrev den nuværende regering, at man i 2024 forventede at præsentere ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.” I Klimaprogram 2024 hedder det dog nu, at regeringen ”vil senest i 2026 fremlægge mulige initiativer samt den finansiering, der eventuelt skal til for at indfri ambitionerne om udfasning af gasfyr i 2035.”

Regeringens NEKST-arbejdsgruppe skønner, at der i 2035 fortsat vil være ca. 140.000 husholdninger, som opvarmer med gasfyr.

Læs udspillet "Grøn, gasfri fremtid".

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev