Udspil 16. november 2023

Fra sort spild til grøn ressource 

Nyt udspil: Fra sort spild til grøn ressource

Varmeforbruget i bl.a. industriproduktion kan genbruges i fjernvarmenettet og levere grøn varme til 100.000 danske boliger. Men langt størstedelen af overskudsvarmen udnyttes ikke og går i stedet til spilde. Det skyldes i høj grad unødvendig politisk indblanding i prisen på overskudsvarme, der hæmmer den grønne omstilling, mener en ny koalition mod energispild.  

Når en virksomhed producerer, køler eller opvarmer, er der grundlæggende to steder, energien kan løbe hen, når den har aftjent sin værnepligt: Ud i atmosfæren eller ned i et fjernvarmerør. Kendt og afprøvet teknologi gør det muligt at føre overskudsvarmen fra fx et datacenter til radiatorerne hos tusindvis af danske familier i nærområdet. Det er godt for den grønne omstilling og sænker fjernevarmekundernes energiregning.

Alligevel udnyttes kun ca. 13 pct. af overskudsvarmen i dag i Danmark. Det skyldes især et rigidt prisloft, der forsøger at løse et problem, der ikke eksisterer. Det mener Dansk Fjernvarme, Dansk Industri, Intelligent Energi og SYNERGI. Parterne lancerer derfor et nyt udspil med fem forslag til, hvordan Danmark bedre kan udnytte overskudsvarme. 

Læs udspillet her: "Overskudsvarme: Fra sort spild til grøn ressource"

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev