Af Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI, & Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ
(Indlægget er bragt i Avisen Danmark den 29/01-25)
Vinterkulden har for alvor bidt sig fast i Danmark. Vi trækker i den tykke jakke, når vi skal ud, og hjemme i stuerne har vi skruet godt op for radiatorerne. Desværre er det langt fra alt vores varme, der er grøn. Mange boliger opvarmes fortsat med gas, og hver eneste dag installeres nye sorte gasfyr i danske hjem. Det sker, på trods af at et politisk flertal tidligere har vedtaget en slutdato for boligopvarmning med gas. Men der er endnu intet sket, og det holder de danske boligejere hen i uvished og hæmmer den grønne omstilling.
Derfor er der behov for, at regeringen sender et kraftigt signal til danskerne om, at opvarmning med gas snart er fortid. Alene i 2024 blev der installeret 4.200 gasfyr i danske hjem. Det svarer til mere end 11 om dagen. Det er stik imod hensigten med den brede politiske aftale, der blev indgået i 2022, om at udfase gas til individuel opvarmning og helt lukke for hanerne i 2035.
Det er problematisk, for gasfyr har ofte en lang levetid, og de nye gasfyr, der installeres i dag, kan holde væsentlig længere end 2035, hvor de med den politiske aftale tvinges på pension. Ligeledes modarbejder det de danske og europæiske målsætninger om at frigøre sig sort naturgas – særligt den der kommer fra Rusland.
EU får fortsat 18 procent af sin gas fra Rusland, og siden invasionen af Ukraine har EU købt fossile brændsler af Rusland for mere end 200 mia. euro. Der er brug for hurtig politisk handling, for det går den forkerte vej. Fra 2023 til 2024 steg EU's import af russisk gas med 21 procent.
Alle alarmklokker burde ringe, men en afstandtagen fra gassen er svær at få øje på. Derfor foreslår SYNERGI og TEKNIQ i et nyt udspil, at klima-, energi- og forsyningsministeren melder klart ud om gassens fremtid. Boligejerne bør ikke holdes hen i uvished. De bør få klar besked om, at opvarmning med gas snart er fortid, og installationer af nye gasfyr bør stoppe senest i 2026.
Når gashanerne lukkes, er der også brug for en politisk plan for, hvordan vi udruller grøn opvarmning som fjernvarme og varmepumper. Vi skal sikre, at alle boligejere kan få en grøn erstatning for deres gasfyr, uanset hvor i landet de bor.
Der er fortsat områder i Danmark – særligt i landdistrikterne – hvor mange boliger ikke kan kobles på fjernvarmenettet. Her vil man have stor gavn af en varmepumpe. Men ikke alle familier har råd til den investering. Derfor skal vi se på, hvordan vi hjælper de boligejere, der ikke selv kan finansiere skiftet væk fra gasfyret, men som naturligvis ikke skal stå uden varme, når der lukkes for gassen. Vi skal reformere de eksisterende støttepuljer, så de ikke skaber forsinkelser i markedet og målrette støtten til dem, der har mest brug for den.
Vi har desværre før oplevet, at den nuværende regering snor sig uden om muligheden for at investere i grøn energipolitik. Det så vi blandt andet, da regeringen kort før sommerferien præsenterede deres køreplan for Energieffektiviseringsdirektivet. Direktivet består af en række nye krav fra EU til medlemslandene om at levere energibesparelser. Det havde været oplagt for regeringen at bruge direktivet til at fremlægge ny grøn politik og blandt andet tage et endeligt opgør med gasfyr i de danske hjem. I stedet valgte man med en skrivebordsøvelse at genbruge gammel politik til at indfri de danske forpligtelser.
Klimaet og de danske forbrugere har behov for en regering, der gør os grønnere, mere uafhængige og sikrer danskerne lavere energiregninger. Gas bør ikke bruges til opvarmning – slet ikke den der kommer fra Rusland. Derfor skal vi have en slutdato i kalenderen. Gerne så hurtigt som muligt. Ministeren holder de omkring 281.000 boligejere med gasfyr hen i uvished, når der ikke meldes klart ud.