Af Erik Boyter, adm. direktør i WindowMaster, og Morten Helveg Petersen, bestyrelsesleder i SYNERGI.
(Indlægget er bragt i Klimamonitor den 14/1-25)
Kalenderen viser nu 2025. Julen og nytårsfestlighederne har lagt sig, og vi tager hul på et nyt år.
Det betyder også, at vi tager hul på et nyt statsbudget. Finansloven blev forhandlet på plads tilbage i november, og den indeholdt en række positive initiativer, som vi vil nyde godt af her i 2025 og årene frem.
Ét af dem er, at der holdes liv i den vigtige eksportordning for energi, selvom finansieringen stod til at løbe ud. Det er godt, for der er tale om et vigtigt redskab, der hjælper grønne danske løsninger til at slå igennem på det globale marked.
Efterspørgslen på grøn teknologi stiger eksplosivt i disse år. Faktisk så meget, at regeringen i sit regeringsgrundlag har kaldt det »århundredes eksportmulighed«.
Det er godt nyt for klimaet, men også for dansk økonomi. Grøn teknologi er nemlig noget, vi i Danmark kan levere. Danske virksomheder er førende inden for mange af de grønne energiteknologier, der efterspørges rundt om i verden. I 2023 eksporterede Danmark energiteknologi og -services for knap 110 milliarder kroner.
Men hvis de danske teknologier fortsat skal vinde terræn på det store globale marked, kræver det, at udlandet får øjnene op for de danske løsninger.
Det er her, eksportordningen kommer ind i billedet. Den går kort fortalt ud på at udbrede kendskabet til dansk energiteknologi gennem et samarbejde med udenlandske energimyndigheder. Målet er dels at understøtte den grønne omstilling uden for landets grænser, men på sigt også at øge efterspørgslen på danske produkter ved at inspirere andre myndigheder med danske erfaringer og faglig ekspertise.
Ordningen åbner altså døre til det globale marked, som kan være svære for danske virksomheder – og særligt for SMV’erne – at sparke ind på egen hånd. Derfor er det utrolig positivt, at Danmark også fremover vil prioritere myndighedssamarbejder om grøn omstilling med vores vigtige eksportmarkeder.
En dansk bid af dyr klimakage
Den største andel af Danmarks eksport af energiteknologi består af energisparende produkter. Det vil sige løsninger, der bruger energien mere effektivt og dermed mindsker energispildet.
Det er gode varer at have på hylderne for Danmark, for her er der et enormt eksportpotentiale, når verden skal være klimaneutral inden 2050. Skal det lykkedes, skal der verden over investeres mere end 60 billioner kroner om året.
Det er både klogt og ansvarligt, når regeringen og aftalepartierne holder liv i eksportordningen, der skaber et større marked for grønne teknologier. På den måde får danske virksomheder nemlig bedre muligheder for at tilkæmpe sig et solidt stykke af den meget store grønne kage. Det vil naturligvis også komme hele den danske økonomi til gode, når vi udbreder vores grønne produkter til resten af verden.
Ikke mindst er det godt for klimaet, når danske innovative løsninger kommer ud i verden og arbejder.
Danske teknologier bidrager allerede årligt til at reducere den globale udledning af drivhusgasser med mere end 500 millioner ton. Det svarer til cirka 12 gange Danmarks egen udledning.
Det er positivt, at regeringen og aftalepartierne i den nye finanslov har prioriteret at holde liv i den vigtige eksportordning. Den vil gøre en stor forskel for den grønne omstilling og for dansk økonomi.