Debatindlæg 30. oktober 2024

Direktiv kan gøre EU fri af russisk gas, men ikke uden ambitiøse politikere

Debat: Direktiv kan gøre EU fri af russisk gas

Af Morten Helveg Petersen, bestyrelsesformand i SYNERGI, og Thomas Träger, adm. direktør i Schneider Electric Danmark

(Indlægget er bragt i Jyllands-Posten d. 30. oktober)

Det er blevet efterår. Det betyder koldere temperaturer og flere mørke timer. Vi er trådt ind i en ny fyringssæson, og vores energiforbrug er stigende. I EU betyder det også, at den mængde af gas, vi importerer fra bl.a. Rusland, stiger. Men et nyt direktiv fra EU kan blive vores vej ud af afhængigheden af russisk gas.

I øjeblikket arbejder regeringen og embedsværket på en plan for, hvordan Danmark skal implementere EU’s nye bygningsdirektiv. Det sætter omfattende krav til energirenovering af vores bygninger samt til udfasningen af fossile brændsler til individuel opvarmning. 

Siden Ruslands invasion af Ukraine har EU købt fossile brændsler af Rusland for næsten 200 mia. euro. Og det går desværre den forkerte vej. EU importerer mere gas fra Rusland i 2024 end sidste år. EU-penge er derfor med til at finansiere Putins krig. Til sammenligning har EU samlet set støttet Ukraine med omkring 118 mia. euro siden krigens begyndelse.

Det er paradoksalt, at vi med den ene hånd stolt sender våben til Ukraine, mens vi med den anden støtter den russiske krigsmaskine gennem køb af deres gas. Derfor er det afgørende, at vores danske politikere prioriterer en ambitiøs plan for de nye EU-krav, der kan bane vejen for et EU uden russisk gas. Og Danmark bør gå forrest.

Bygningsdirektivet er en anledning til, at vi igen ifører os den grønne førertrøje. Samtidig er det en chance for regeringen til at vise, at den fortsat prioriterer den grønne omstilling på trods af den skuffende køreplan for Energieffektiviseringsdirektivet, der blev præsenteret i juni. 

Der besluttede regeringen nemlig at opfylde EU’s krav til at nedbringe energiforbruget ved at genbruge eksisterende politik – stik imod hensigten med direktivet og vores egen klimalov, der slår fast, at Danmark skal være et grønt foregangsland. En lignende uambitiøs plan må ikke blive udfaldet af Bygningsdirektivet. Fordelene ved at være ambitiøse er simpelthen for store.

Også dansk økonomi kan høste godt af de nye EU-krav. For danske virksomheder er allerede førende inden for energieffektivitet, der er et marked i rivende udvikling. Frem mod 2040 vil den globale efterspørgsel efter energieffektive løsninger blive otte gange større end det nuværende globale marked for vindenergi, anslår Dansk Industri. 

Dermed ligger et stort erhvervspotentiale og ulmer. Ved at gå forrest med en ambitiøs implementering af Bygningsdirektivet skal Danmark vise, at EU’s behov for russisk gas kan erstattes af bl.a. grønne danske løsninger.

Gevinsterne ved at efterleve de nye EU-krav er mange. Dem må vi ikke forpasse. Herfra lyder en kraftig opfordring til regeringen: Vis nu vejen. Lav en ambitiøs implementeringsplan for Bygningsdirektivet, som de øvrige EU-lande kan inspireres af, så EU’s fremtid kan blive grøn og fri af Ruslands sorte gas.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev