Pressemeddelelser 19. maj 2020

SYNERGI tager godt imod Folketingets boligaftale

SYNERGI tager godt imod Folketingets boligaftale

Regeringen har sammen med et massivt flertal i Folketinget præsenteret en ny boligaftale, der via midlerne i Landsbyggefonden sætter gang i økonomien og grønne renoveringer af den almene boligsektor. SYNERGI-formand Bendt Bendtsen er rigtig godt tilfreds med aftalen, men havde gerne set et konkret mål for aftalens energibesparelse.

Statsminister Mette Frederiksen lancerede i sin 1. maj-tale et forslag om at renovere den almene boligsektor for 30 mia. kr. Et flertal i Folketinget er nu enige om en endelig aftale, som blandt andet rummer:

- En garantiordning, der styrker muligheden for energirenoveringer.

- En ny model med grønne krav til Landsbyggefondens projekter, der skal sikre større energibesparelser.

- Energisparende, grønne projekter skal fremover have højere prioritet i Landsbyggefonden.

- Et stort beløb til at skabe sundere boliger.

- Boligafdelingers ret til at finansiere energibesparelser via private investorer.

Samlet set er det en god aftale, som regeringen har lavet med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet, mener Bendt Bendtsen. Eneste større hul i aftalen er fraværet af et egentligt mål for, hvor meget aftalen skal reducere det samlede energiforbrug.

Dagens aftale svarer til at slå en femmer i et spil terninger.

”Vi er hårdt ramt af både klima- og corona-krise, og derfor er det opløftende at se, hvordan et stort flertal i Folketinget tager ansvar og sender Danmark i offensiven mod begge kriser. Vi kan kende vores egne ønsker til politikerne i flere af aftalens hovedpunkter og er meget tilfredse med, at energieffektivitet er en gennemgående grøn tråd i aftalen. Alt i alt svarer aftalen til at slå en femmer i et spil terninger. Skulle vi have været oppe på seks, skulle aftalen have indeholdt et egentligt mål for, hvor meget energiforbruget i den almene boligsektor skal reduceres,” siger Bendt Bendtsen.

SYNERGI har i blandt andet et debatindlæg bragt i Børsen i marts, med et bud på en straks-pakke i begyndelsen af april og senest et åbent brev til politikerne for bedre rammer for grønne investeringer i den almene boligsektor været blandt de første og ivrigste fortalere for at koble en økonomisk genopretning efter corona med indsatsen for et grønnere Danmark. SYNERGI har for eksempel foreslået:

1) Bedre mulighed for private grønne investeringer

2) Større fokus på sunde boliger

3) At bringe Landsbyggefondens midler i spil.

Alle forslag indgår i den endelige boligaftale.

Til gengæld indeholder aftalen ingen konkrete målsætninger for, hvor meget der skal energieffektiviseres. Her har SYNERGI foreslået en generel målsætning om et 30 procent lavere energiforbrug i 2030. Desuden er den grønne garantiordning og inddragelsen af private aktører ikke endeligt udformet i aftalen. SYNERGI ser frem til at få den endelige ramme præsenteret, når partierne forhandler om den til september, og bidrager gerne til arbejdet.

Bendt Bendtsen og direktør i SYNERGI Katrine Bjerre M. Eriksen er tilgængelige for kommentarer til boligaftalen via hhv. 2074 7547 eller am@synergiorg.dk / 3066 7784.

Læs aftaleteksten her.

Læs mere om SYNERGI her.

Tak til Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland, for billedet øverst.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev