Pressemeddelelser 06. februar 2024

SYNERGI: EU’s nye klimamål er ”ret ambitiøst” og kræver øget fokus på energieffektivitet

SYNERGI: EU’s nye klimamål er ”ret ambitiøst” og kræver øget fokus på energieffektivitet

EU-Kommissionen har i dag lanceret sit bud på et klimamål for 2040. Vejen derhen er i betydelig grad bundet op på et lavere energiforbrug, viser et lækket dokument fra EU-Kommissionen. SYNERGIs direktør, Katrine Bjerre, er tilfreds med det nye klimamål og understreger, at der fortsat er masser af klimabidrag at hente i øget energieffektivitet.

EU skal skære 90 pct. af sin udledning af drivhusgasser i 2040 sammenlignet med 1990. I hvert fald hvis det står til EU-Kommissionen, der i dag lancerer sit forslag til et nyt reduktionsmål. 

SYNERGIs direktør, Katrine Bjerre, tager godt imod forslaget og ser det som et pænt skridt i den rigtige retning i det nødvendige arbejde for et langt mere energieffektivit EU. 

“EU’s nye 2040-mål er ret ambitiøst og kommer til at presse alle medlemsstaterne til det yderste. En betydelig del af målet skal opfyldes gennem øget energieffektivitet. Det er positivt – for der er fortsat masser af potentialer i at spare på energien. Det gælder ikke mindst ift. digitalisering, bedre energistyring og i bygninger, hvor energiforbruget i kraft af en gammel og udslidt bygningsmasse fortsat er alt for højt. Kommissionen vurderer, at et 90 pct.-reduktionsmål vil kræve en ”høj gennemsnitlig årlig renoveringsrate i 2031-2040”. Det er fornuftigt, og det er der i den grad behov for,” siger SYNERGI-direktør Katrine Bjerre og uddyber:

”Foruden en lavere udledning af drivhusgas har vi et akut behov for at øge forsyningssikkerheden og mindske EU’s energiimport fra lande som fx Rusland. Samtidig blev det under energikrisen tydeligt for enhver, at kombinationen af et højt energiforbrug og afhængighed af importeret energi er en farlig og dyr cocktail. Det gælder både for forbrugerne og de europæiske statskasser, der måtte investere knap 5.000 mia. kr. i at afbøde effekterne af krisen. Kommissionen vurderer, at det nye mål bl.a. gennem øget energieffektivitet vil mere end halvere unionens energiimport i perioden 2030 til 2040. Det er ekstremt vigtigt.”

Forslaget skal forhandles på plads med medlemslandenes repræsentanter i Ministerrådet, før et endeligt mål er en realitet. 

Se det lækkede dokument fra EU-Kommissionen her.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev