Pressemeddelelser 16. maj 2023

Regeringen afviser forslag om en strategi for energiforbruget - beslutningen ærgrer SYNERGI-direktør

PM: Regeringen afviser forslag om en strategi for energiforbruget – beslutningen ærgrer SYNERGI-direktør

Enhedslistens forslag til en national strategi for Danmarks energiforbrug blev i dag stemt ned i Folketinget. Regeringen peger på timingen som den primære årsag til beslutningen. Et mere effektivt, smartere og fleksibelt energiforbrug er dog afgørende for at løse flere af tidens udfordringer, og derfor ærgrer det direktør i SYNERGI Katrine Bjerre, at der ikke var flertal bag forslaget.

Regeringen stemte i dag imod Enhedslistens beslutningsforslag om en strategi for energiforbruget, der skal sikre, at “regeringen udarbejder en ambitiøs strategi for energieffektiviseringer og energibesparelser i Danmark frem mod 2030.” Da regeringen har flertal i Folketinget, betyder det, at en strategi foreløbig er skudt til hjørne. Danmark har i dag mål og strategier for alt fra elektrificering, vedvarende energi og antallet af elbiler til grøn gas og Power-to-X. Derfor mener Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI, at det også er på høje tid med en klar plan, der udlægger regeringens ambitioner for energieffektivitet.

”Energiforbruget er et af få grønne områder, hvor Danmark endnu ikke har en egentlig strategi. Det har ellers næppe været mere oplagt end i en tid med et væld af kriser relateret til netop vores forbrug af energi. Vores grønne energiproduktion er desuden endnu ikke gearet til at følge med fremtidens behov. Et effektivt energiforbrug er løsningen, der både kan sikre danskerne og virksomhederne økonomiske besparelser, ligesom det måske vigtigst af alt kan accelerere overgangen til et 100 pct. grønt energisystem og dermed gøre os fri af fossile brændsler og den russiske gas. Men så længe vi ikke har en samlet strategi for, hvordan vi sænker energiforbruget, er det vanskeligt for alvor at forløse potentialerne i stor skala,” siger Katrine Bjerre.

Regeringen vil først se på mulighederne for en egentlig strategi, når både Energieffektivitets- og Bygningsdirektivet er på plads i EU. Mens Energieffektivitetsdirektivet blev vedtaget i marts i år, mangler de endelige forhandlinger stadig at falde på plads på Bygningsdirektivet mellem EU-Parlamentet, EU’s ministerråd og EU-Kommissionen. Et endeligt, revideret Bygningsdirektiv ventes at være færdigt i slutningen af 2023. Katrine Bjerre håber derfor, at en endelig strategi for et effektivt, smart og fleksibelt energiforbrug kan være på plads inden udgangen af året.

”Jeg hæfter mig ved, at regeringen har afvist forslaget med henvisning til, at der fortsat mangler afklaring på relevant EU-lovgivning. De endelige forhandlinger på direktivet ventes afsluttet senere på året, så min forventning er, at der ikke går længe, før strategien bringes på forhandlingsbordet igen. Vi er glade for at se, at der blandt oppositionspartierne SF, Konservative, de Radikale og Alternativet er stærk opbakning til Enhedslistens forslag. Så jeg håber, at Danmark har en ambitiøs national strategi for et effektivt energiforbrug på plads, inden året er omme,” siger Katrine Bjerre.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev