Pressemeddelelser 11. december 2020

Nyt EU-mål for reduktion af drivhusgasser bør følges af øgede ambitioner om energibesparelser

PM: Nyt EU-mål for reduktion af drivhusgasser bør følges af øgede ambitioner om energibesparelser

Det er positivt, at EU-medlemslandene er nået til enighed om et mere ambitiøst mål om at reducere udledningen af drivhusgasser. Men målet er ikke i sig selv meget værd, hvis ikke ambitionerne for de enkelte virkemidler følger med. Derfor bør reduktionsmålet følges af et energieffektiviseringsmål på 40 procent, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.

EU-landene skal reducere deres udledninger af drivhusgasser (CO2e) med mindst 55 procent i 2030 – ikke 40 procent, som hidtil var målet. Det offentliggjorde formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, tidligere i dag.

SYNERGI bakker op om et højere mål, som gerne måtte have været endnu højere. SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen, siger:

”Det er en god, grøn, nødvendig beslutning at hæve EU-landenes CO2e-mål. Vejen til CO2e-neutralitet i 2050 bliver simpelthen for lang uden et stort hak i udledningen allerede i 2030. Jeg havde gerne set et mål på mindst 60 procent, som bl.a. EU-Parlamentets miljøkomité har foreslået. Men 55 procent er et skridt i den rigtige retning og et klart signal ikke så meget til Danmark og andre ambitiøse lande, men til de sorteste EU-lande om at få sat mere fart på arbejdet.”

Et nyt CO2e-mål kan dog ikke stå alene. Det er helt afgørende, at energieffektiviseringsmålet, der i dag er på 32,5 procent i 2030, bliver forhøjet tilsvarende. SYNERGI foreslår 40 procent.

”Målet er løftet til et nyt niveau - så det skal midlerne til at nå målet selvfølgelig også. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi hæver barren for energieffektiviseringsmålet, der skal være med til at bringe samtlige EU-lande i en position, hvor vi kan nå i første omgang mindst 55 procents drivhusgas-reduktion og senere fuld neutralitet. Det er simpelthen umuligt at opnå klimaneutralitet uden i stor skala at spare på energien,” siger Bendt Bendtsen.

Han opfordrer Folketinget til at sende regeringen af sted med de grønnest mulige mandater til forhandlingerne i Bruxelles om bl.a. et nyt energieffektivitetsmål i 2021.

”Klimaet har brug for, at vi sparer på energien. Men det er også good business for Danmark med et højere energisparemål, for det er i høj grad danske virksomheder, der leverer den grønne teknologi, der skal sikre et smartere energiforbrug. Derfor bør Folketinget kunne enes om et grønt forhandlingsgrundlag og en fælles ambition om, at Europa i højere grad skal mindske energispildet,” mener Bendt Bendtsen.

SYNERGIs formand står til rådighed for yderligere kommentarer til medierne via 3066 7784 eller am@synergiorg.dk.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev