Pressemeddelelser 08. februar 2024

God digitaliseringsstrategi baner vejen for bedre brug af data​

PM: God digitaliseringsstrategi baner vejen for bedre brug af data

Der er netop indgået en politisk aftale om en ny digitaliseringsstrategi, som blandt andet sigter mod at udnytte de grønne muligheder i forsyningsdata bedre. Både SYNERGI og EnergiData er tilfredse med strategien og håber, den varsler bedre og lettere adgang til data.

Regeringen og en bred kreds af aftalepartier har netop præsenteret Danmarks nye digitaliseringsstrategi. Den indeholder bl.a. godt 70 mio. kr. over fire år til energiforsyningssektoren. Pengene skal gå til et nyt partnerskab, der skal rådgive regeringen og relevante ministerier. Det er der behov for, mener Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI. For adgangen til energiforbrug og anden relevant data er i dag alt for dårlig.

”Det har længe stået klart, at rammerne for at udnytte data og digitalisering i den grønne omstilling langt fra står mål med potentialerne. Der er ingen tvivl om, at fx den utilstrækkelige adgang til data er en hæmsko for energieffektivitet. Det er vigtigt, at forbrugerne får nem og billig adgang til egne energidata – for det skal være muligt at effektivisere, sænke og planlægge energiforbruget, til når det er billigst og grønnest. Derfor er jeg glad for, at vi nu har fået en digitaliseringsstrategi, der også rummer en anseelig investering i forsyningssektoren,” siger Katrine Bjerre.

Den grønne omstilling kræver en mere fleksibel og effektiv infrastruktur, der kan håndtere de vedvarende energikilders foranderlige natur. Digitalisering spiller en central rolle ved at gøre det muligt at styre både energiproduktion og -forbrug. Når vi inddrager forbrugerne ved at give dem adgang til data om deres eget energiforbrug, kan de træffe informerede valg og aktivt bidrage til den grønne omstilling og samtidig opnå en lavere energiregning.

Potentialet er stort, viser en undersøgelse fra EA Energianalyse: I Danmark kan vi fx spare 10 pct. af energiforbruget i bygninger, sænke CO-udledningen med 1,2 mio. ton frem mod 2030 og spare knap 600 mio. kr. hvert år, hvis data og digitale løsninger i højere grad bliver benyttet aktivt til at mindske energispildet.

Hos EnergiData, der rådgiver og hjælper bygningsejere med at mindske energispildet, tager man godt imod den nye digitaliseringsstrategi.

”Det er positivt, at politikerne har anerkendt udfordringerne og valgt at prioritere et pænt beløb til forsyningsdigitaliseringsprogrammet i den nye strategi. Om investeringen er stor nok til at rydde barriererne ad vejen og få høstet potentialerne, vil tiden vise. I EnergiData håber vi, at midlerne bl.a. kommer til at accelerere den digitale udvikling ved at sætte forsyningsdata fri. Med vores teknologi kan vi hurtigt identificere potentialerne for energibesparelser i bygninger – men det kræver adgang til data. Det har vi desværre ikke i tilstrækkelig grad i dag, og derfor er Danmark desværre et godt stykke fra at udnytte de grønne og økonomiske potentialer i digital energieffektivitet. Det håber jeg, den nye strategi vil ændre på,” siger Morten Dysted Dahl, adm. direktør i EnergiData.

Læs mere om digitaliseringsstrategien her.

Læs mere om EnergiData her.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev