Pressemeddelelser 10. marts 2023

Bendt Bendtsen: Flot EU-klimaaftale kræver et markant lavere energiforbrug – og øger dermed presset på Danmark for en mere ambitiøs energipolitik

PM: Bendt Bendtsen: Flot EU-klimaaftale kræver et markant lavere energiforbrug – og øger dermed presset på Danmark for en mere ambitiøs energipolitik

Danmark og de øvrige EU-lande skal skære knap 12 pct. af energiforbruget frem mod 2030. Det står klart, efter EU’s ministerråd og EU-Parlamentet i dag har landet en aftale om et nyt energieffektiviseringsdirektiv. SYNERGI-formand Bendt Bendtsen kalder det nye direktiv en ”flot aftale”, selv om han gerne havde set, at Rådet havde givet sig mere.

EU har fået et nyt mål for energieffektivitet. Det står klart, efter EU-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen her til morgen afsluttede de såkaldte trilogforhandlinger om et nyt, opdateret energieffektivitetsdirektiv (EED).

Med aftalen forpligtes EU til at mindske sit energiforbrug med 11,7 pct. frem mod 2030. Det svarer ca. til seks gange Danmarks årlige energiforbrug. Med aftalen skal hvert medlemsland gennemsnitligt reducere sit nationale energiforbrug med ca. 1,5 pct. hvert år i samme periode.

SYNERGIs bestyrelsesformand Bendt Bendtsen er glad for aftalen og roser EU-Parlamentets danske chefforhandler Niels Fuglsang:

”Der er ingen grøn omstilling uden et markant lavere energiforbrug. Samtidig har energikrisen vist os, at vi bliver nødt til at begrænse forbruget både for at gardere os mod gigantiske energiregninger, men også for en gang for alle at komme fri af den katastrofale energiafhængighed af Putin og Rusland. Derfor gør hver eneste procent på energisparemålet enorm gavn for den grønne omstilling, indeklimaet (gennem renoveringer af bygninger, red.) og EU-borgernes økonomi. Jeg havde håbet, at Ministerrådet var villige til at strække sig lidt længere. Men det er en svær mission, Niels Fuglsang har været på, og det er en flot aftale, han har landet,” siger Bendt Bendtsen, der også roser Pernille Weiss, der har været skyggeordfører for EPP-gruppen ved Parlamentets interne forhandlinger.

De øgede energisparekrav bliver en udfordring for mange EU-lande, herunder Danmark, forudser Bendt Bendtsen.

”Tidligere gennemgange af medlemslandenes energispareplaner har vist, at flere lande har været meget langt fra at opfylde EU’s energisparekrav. Nu kommer der et yderligere tryk på for at levere klimavenlige energibesparelser. Det pres gælder også for Danmark og den danske regering, der nu skal ud og lave ny, mere ambitiøs energipolitik for at leve op til EU-kravene,” siger Bendt Bendtsen.

Foruden aftalens positive konsekvenser for klima og energiregningen glæder SYNERGIs formand siger også over udsigten til et markant boost til dansk eksport af grøn teknologi. En undersøgelse foretaget af EA Energianalyse for SYNERGI viser, at et ambitiøst EU-energieffektiviseringsmål kan sende op mod 100 mia. kr. ekstra eksportkroner mod danske virksomheder.

”Danmark huser nogle af verdens førende virksomheder inden for den grønne, energieffektive teknologi. Det er godt for både Danmark og klimaet, når dansk teknologi bliver efterspurgt i udlandet. I forvejen reducerer grønne danske løsninger den globale CO2-udledning med 500 mio. tons hvert år. Det betyder også masser af danske job og eksportgevinster for Danmark, når internationale klimamål øges,” siger Bendt Bendtsen.

SYNERGIs bestyrelsesformand er til rådighed for yderligere kommentarer til medierne via am@synergiorg.dk eller 30 66 77 84.


Baggrund
Revisionen af EED sker i kølvandet på, at EU tilbage i december 2020 besluttede at hæve sit mål om at sænke udledningen af drivhusgasser fra 50 til 55 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

EU-Kommissionen gik til forhandlingerne med en ambition om et energisparemål på 13 pct. af energiforbruget i 2030 sammenlignet med det forventede energiforbrug samme år. Ministerrådet foreslog et mål på 9 pct., mens EU-Parlamentet sagde 14,4 pct.

Det nye energieffektiviseringsmål på 11,7 pct. kræver, at EU-landene nedbringer deres energiforbrug til 763 mio. ton olieækvivalenter (Mtoe) i 2030. Inden dagens aftale lå det gældende energisparemål på 846 Mtoe.

Ifølge organisationen Coalition for Energy Savings svarer hver procents energibesparelse i 2030 til, at EU-borgernes energiregning falder med ca. 74 mia. kr., og EU’s udledning af drivhusgasser falder med 0,8 pct.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev