Håndværkerfradragets comeback er første skridt mod grønnere, sundere og bedre boliger
(Indlægget er skrevet af Morten Helveg Petersen og Troels Blicher Danielsen og bragt i Avisen Danmark d. 9/12-24)
Håndværkerfradraget er tilbage. Det står klart med finansloven for 2025, der landede i sidste del af november. Håndværkerfradragets comeback betyder, at tusindvis af danskere nu kan få dækket en del af sine grønne boliginvesteringer i fx vinduer, ventilation, isolering, varmepumper eller energistyring. Helt præcist kan hver dansker få op til 8.600 kr. i fradrag.
Det er en rigtig god beslutning, som regeringen, SF og Radikale har truffet. For grønne boligforbedringer medfører en lang række fordele, der gavner danskerne, samfundet og sågar kan være et lille skridt på vejen til et energiuafhængigt EU.
Danskerne døjer med dårlige boliger
Energi er kilden til langt den største udledning af drivhusgasser globalt såvel som i Danmark. 40 pct. af vores energiforbrug og en væsentlig del af vores CO2-udledninger er knyttet til bygninger. Derfor er grøn omstilling af bygninger en hjørnesten i EU’s klimainitiativer for de kommende år. Og det er der i den grad behov for – også i Danmark.
For de fleste danske huse har fortsat et dårligt (D-G) energimærke, som betyder et op til 10 gange højere energiforbrug - og dermed væsentligt højere energiregninger - end huse i toppen af skalaen. Høje energiregninger er årsagen til, at mere end 8 pct. af de danske husstande ikke har råd til at opvarme hjemmet tilstrækkeligt. Håndværkerfradraget kan dog være en del af løsningen. For den hurtigste vej til lavere energiregninger er typisk gennem investeringer, der ikke nødvendigvis er store, men bliver endnu mere spiselige med støtte fra staten – selv med en beskeden indkomst.
Det er ikke kun høje energiregninger, der presser danskerne. Tal fra VELUX’ Healthy Homes Barometer har vist, at 15 pct. af danskerne bor i huse med utætte tage, fugt eller råd. Faktisk er mere end hver tredje dansker udsat for fugt og skimmelsvamp, overdreven støj, kulde og/eller mangel på dagslys. Samlet koster dårligt indeklima årligt danskerne hele 465.000 sygedage og samfundet milliarder i bl.a. tabt produktivitet. Dårligt indeklima kan også udbedres gennem renoveringer, der kan støttes gennem håndværkerfradraget.
Opgør med tårnhøjt energiforbrug
Danmark er en del af et fælleseuropæisk marked for el og gas, der i mange år har været alt for afhængigt af energi udefra – særligt fra Rusland. Mere end halvdelen af EU’s energiforbrug importeres. Først i 2030 kan vi producere halvdelen af vores forbrug selv, og så sent som i 2050 kan vi fortsat kun mønstre 85 %, viser en fremskrivning fra EU. Det er ikke godt nok – hverken af sikkerhedsmæssige-, klima- eller økonomiske hensyn. Derfor skal vi hurtigst muligt nedbringe vores alt for høje energiforbrug. Håndværkerfradraget er et skridt i den rigtige retning.
Og det er langt fra en unik dansk idé at støtte boligejernes vej mod grønnere og sundere boliger med lavere energiregninger. I fx Tjekkiet, Slovenien og Frankrig er man gået endnu længere. Her kan borgere få dækket hele omkostningen til deres energirenovering.
Det er den vej, vi skal i Danmark og i EU: Væk fra fossile fyr, der opvarmer ineffektive boliger med dårligt indeklima. Til gode, grønne, sunde boliger med lavere energiregninger. Den udvikling støtter håndværkerfradraget.