Pressemeddelelser 18. juni 2020

Ønsker til klimaforhandlingerne: Krav til offentlige bygninger og bedre udnyttelse af overskudsvarmen

SYNERGIs ønsker til klimaforhandlingerne

Klimaforhandlingerne om energi og industri er i gang. SYNERGI er ikke imponerede over regeringens udspil og ser gerne en konkret målsætning for energibesparelser, krav til alle offentlige bygninger og en plan for at afvikle afgiften på overskudsvarme finde vej til den endelige aftale.

Regeringen lancerede 20. maj sit bud på første del af en samlet klimaplan. SYNERGI kvitterede dengang for et udspil med en fin retning, men med et alt for tyndt indhold, når det handler om at reducere energispild. I går begyndte forhandlingerne på energi- og industriområdet, og SYNERGI håber fortsat, at regeringen er klar til at hæve ambitionsniveauet – eller at de øvrige forhandlingspartier formår at løfte kvaliteten i den endelige aftale.

SYNERGI ønsker bl.a.:

- Et nationalt energieffektiviseringsmål på 30 % i 2030 ift. 2005.

- Den foreslåede pulje til energieffektivitet bør hæves, så der samlet afsættes 500 millioner kroner årligt alene til energieffektivitet i industrien, som klimapartnerskabet for produktion peger på.

- Bedre vilkår for at undgå energispild og udnytte overskydende varme fra industrien ved at fjerne afgifter på overskudsvarme.

- Energisparekravet til de statslige bygninger bør udvides til at gælde alle offentlige bygninger.

SYNERGI-formand Bendt Bendtsen mener, at forhandlingerne er særligt vigtige, fordi de kommer til at lægge linjen for at indfri den ambitiøse målsætning om at sænke CO2-udledningen med 70 %.

”Det er afgørende, at vi kommer godt fra start på vejen mod 2030. Regeringen har valgt at placere barren højt med klimalovens 70 procent-målsætning, men nu skal der sættes handling og økonomi bag ordene: Vi ser gerne, at kommuner og regioner i højere grad bliver budt indenfor til energisparefesten, så vi kan sikre grønne og sunde skoler og vuggestuer. Vi håber også, at partierne har modet til at sætte et egentligt mål for energieffektiviseringer i 2030. Og så bliver politikerne nødt til at finde en løsning på den massive mængde overskudsvarme, der i dag helt unødvendigt går til spilde,” siger Bendt Bendtsen.

Siden regeringens udspil blev lanceret, har Bendt Bendtsen noteret flere politiske reaktioner, der ligger på linje med SYNERGIs. Han ser derfor gode muligheder for en ambitiøs aftale forud for forhandlingerne.

”Regeringen har lagt et fint fundament, men har ikke tilnærmelsesvis bygget huset færdigt. Det håber vi, at de øvrige partier vil hjælpe til med. Vi har allerede hørt fornuftige toner fra begge sider af folketingssalen, så jeg er optimistisk på klimaets og energiens vegne,” siger Bendt Bendtsen.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev