Pressemeddelelser 30. august 2021

SYNERGI: Finanslovens grønne råderum bør udvides og adressere det stigende energiforbrug ​

PM: SYNERGI: Finanslovens grønne råderum bør udvides og adressere det stigende energiforbrug

Regeringens udspil til en finanslov for 2022 lægger kun op til en forhandlingsramme på 1,2 mia. kr. for både velfærd og det grønne. Beløbet bør være større, og en stor del skal investeres i at nedbringe i det stigende energiforbrug, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.

Danmarks energiforbrug steg i første halvår af 2021 med 5 pct. i forhold til samme periode året før. Det betød store stigninger i forbruget af sorte fossile brændsler som kul og naturgas. Det er gift for den grønne omstilling, og derfor bør finansloven for 2022 bidrage til at mindske energispildet, siger bestyrelsesformand i SYNERGI Bendt Bendtsen.

Regeringen lægger dog op til en stram finanslov, hvor der kun er 1,2 mia. kr. at forhandle om for Folketingets partier. Ifølge finansminister Nicolai Wammen skal midlerne gå til grøn omstilling og velfærd. Regeringen lægger desuden op til fortsat at holde fast i en corona-”krigskasse” på hele fire mia. kr.

Finansministeren sagde på pressemødet i forbindelse med præsentationen af finanslovsudspillet, at det ”ikke [er] regeringens udgangspunkt,” at der kan flyttes penge fra krigskasse til fx grøn omstilling. Men puljerne bør udlignes mere, da de to tal harmonerer ikke med det aktuelle udfordringsbillede, mener Bendt Bendtsen:

”De globale temperaturstigninger venter ikke på os. Vi bliver nødt til at reducere vores forbrug af klimaskadelige, fossile brændsler hurtigst muligt – og lige nu går det desværre den forkerte vej. En finanslov er en oplagt mulighed for at få gjort noget ved problemet, og derfor mener jeg, at en forhandlingsramme på 1,2 mia. kr. er for lidt, hvis der både skal være penge til grøn omstilling og velfærd. Særligt når regeringen prioriterer fire mia. til en corona-krigskasse to dage inden corona-restriktionerne ophæves. Fordelingen af midlerne er skæv og bør udjævnes, og det håber jeg, Folketingets grønne partier vil arbejde for.”

SYNERGI-formanden er tilfreds med, at regeringen i sit udspil vil beholde det grønne håndværkerfradrag (på før-krise-niveau) og opprioritere eksportordningen på energiområdet. Der venter dog et stort arbejde frem mod den endelige finanslovsaftale, hvis den skal hjælpe Danmark et betydeligt skridt videre i den grønne omstilling.

”Energieffektivitet er ikke kun et spørgsmål om at mindske energispild og sænke CO2-udledningen. Det handler også om velfærd, om at forbedre indeklimaet og sundheden i bygninger og boliger og sænke unødvendigt høje udgifter til energi. Et konkret, fornuftigt sted at investere midler fra finansloven kunne derfor være i den kommunale energirenoveringspulje. Det kunne også være i bygningspuljen, hvor der er meget stor efterspørgsel på midlerne. Mulighederne er mange, og behovet er stort – det viser den markante stigning i energiforbruget i år med al tydelighed,” siger Bendt Bendtsen.

SYNERGIs formand står til rådighed for yderligere kommentarer til medierne via 3066 7784 eller am@synergiorg.dk.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev