Nyheder 22. juni 2020

Ny klimaaftale leverer på industrien – men mangler ambitioner for offentlige bygninger ​

PM: Klimaaftale

Folketinget har indgået en klimaplan for energi og industri. Aftalen er noget bedre end regeringens oprindelige udspil, men den mangler stadig at indfri det store potentiale i energieffektiviseringer, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet har netop offentliggjort en aftale om den del af klimaplanen, der drejer sig om energi og industri.

Der er mange fornuftige elementer i aftalen, men det er ikke nok til at udnytte alle de potentielle klimagevinster, der ligger i en markant bedre udnyttelse af energien, hvis vi skal nå hurtigst og billigst i mål med den grønne omstilling i 2030. Derfor er SYNERGI-formand Bendt Bendtsen hverken klar med dumpe- eller topkarakter:

”Regeringens oprindelige klimaudspil var utilstrækkeligt. Heldigvis kom SF og Det Konservative Folkeparti på banen med et stærkt bud på en mere ambitiøs energieffektiviseringsindsats, som de tog med til forhandlingsbordet, og som uden tvivl har hævet barren. Det ser rigtig positivt ud for industrien. Blandt andet er afgiften på certificeret overskudsvarme fjernet, og der er kommet yderligere 2,5 mia. kr. til bl.a. energieffektivitet i industrien,“ siger Bendt Bendtsen og fortsætter:

“På den anden side er ambitionen for de offentlige bygninger alt for lav. Vi har et kæmpe renoveringsefterslæb i bl.a. de kommunale bygninger, fx på skolerne hvor vores børn bruger hele deres dag. Vi mangler også mere på de private boliger. Det er ærgerligt.”

Aftalen indeholder bl.a.:
• Afgiften på certificeret overskudsvarme fjernes
• Flere midler til bl.a. energieffektiviseringer i industrien på samlet set 2,5 mia. kr. fra 2020 – 2030
• En pulje til energieffektivitet for bl.a. offentlige bygninger fra 2021 til 2030 på gennemsnitligt 46 mio. kr. om året

SYNERGI havde inden forhandlingerne bl.a. ønsket:
• Et nationalt energieffektiviseringsmål på 30 % i 2030 ift. 2005.
• Den foreslåede pulje til energieffektivitet bør hæves, så der samlet afsættes 500 millioner kroner årligt alene til energieffektivitet i industrien, som klimapartnerskabet for produktion peger på.
• Bedre vilkår for at undgå energispild og udnytte overskydende varme fra industrien ved at fjerne afgifter på al overskudsvarme.
• Energisparekravet til de statslige bygninger bør udvides til at gælde alle offentlige bygninger.

“Jeg mener ikke, at man har skruet nok på alle de grønne knapper, der er lige ved hånden. Jeg hæfter mig ved, at aftaleteksten peger på, at der fortsat er behov for energieffektiviseringer for at spare på den grønne energi og undgå, at vores grønne omstilling bliver for dyr. Det vil vi holde politikerne op på. Klimaaftalen er blot anden runde af klimaforhandlingerne, og der kommer også en finanslov efter sommerferien, hvor der gerne skal flere energibesparelser på bordet,” siger Bendt Bendtsen.

Kontakt
Pressehenvendelser kan også rettes til am@synergiorg.dk eller 3066 7784.


Om SYNERGI
SYNERGI er en grøn interesseorganisation, der arbejder for en mere effektiv brug af energien – både i industrien og i de danske hjem. SYNERGI består af Danfoss, Grundfos, ROCKWOOL, VELUX, Dansk Energirådgivning, Boligselskabet Sjælland og SustainSolutions. Sammen sikrer vi, at vi med energieffektive teknologier får mere ud af mindre. Med banebrydende løsninger og rådgivning bidrager vi til global bæredygtighed og forbedret livskvalitet for danskere og for mennesker over hele verden.

 

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev