Pressemeddelelser 04. december 2020

Danmarks energiforbrug falder – men for lidt ​

PM: Danmarks energiforbrug falder – men for lidt

Det er et lille skridt på en lang vej mod CO2-neutralitet, at energiforbruget er faldende, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen, der dog havde håbet på et større fald især efter klimakorrektion. Han ærgrer sig desuden over, at energiforbruget i bl.a. private boliger kun sænkes langsomt, og peger på en grønnere boligjob-ordning som en del af løsningen.

Energistyrelsen har netop offentliggjort energistatistikken for 2019, og der er flere interessante resultater at hæfte sig ved. Danmarks faktiske energiforbrug er fra 2018 til 2019 faldet med 3,8 pct. - men tallet tager ikke højde for varierende vejrforhold. Det klimakorrigerede fald er derfor på mere beskedne 1,3 pct., mens energiforbruget i private boliger kun er 1 pct. lavere. Det klimakorrigerede energiforbrug er det forbrug, man ville have haft i et vejrmæssigt ”normalår”.

SYNERGI-formand Bendt Bendtsen glæder sig overordnet over, at det går i den rigtige retning, men understreger, at der skal sættes mere ambitiøst ind for at mindske energispildet, hvis den grønne omstilling skal lykkes.

”Du bliver ikke verdensmester i 10 kilometer-løb af at ligge i front efter den første runde – men det er en udmærket start. På samme måde er det positivt, at energiforbruget nu falder efter en del tunge i år det seneste årti. Jeg hæfter mig dog ved, at det går relativt langsomt med at sænke energiforbruget i de private boliger, som fortsat ligger over niveauet i 1990. Fremstillingsvirksomhederne ligger også en del højere end for bare nogle år siden. Her bør politikerne sætte ind,” mener SYNERGI-formanden.

Han peger bl.a. på boligjob-ordningen og erhvervspuljen som oplagte redskaber til at skubbe energiforbruget yderligere ned. 

”Vi ved fra flere undersøgelser, at danskerne meget gerne vil bidrage til den grønne omstilling ved gøre deres bolig mere klimavenlig. Den positive indstilling må Christiansborg imødekomme og skabe bedre rammer for, at den kan omsættes til gavn for klimaet. Det samme gælder for virksomhederne, der gerne vil, men har behov for et ekstra skub. Der er erhvervspuljen et fornuftigt sted at starte,” siger Bendt Bendtsen.

Resultaterne i energistatistikken må generelt ikke blive en sovepude. Det er stadig massive energi-, CO2-, sundheds- og økonomiske gevinster ved at spare på energien – og globalt går det ikke særlig godt med at spare på energien.

Da Det Internationale Energiagentur (IEA) i går præsenterede dets årsberetning for udviklingen i energieffektivitet på globalt plan, var det med et nedslående resultat: Mindre end én procent sænkes energiforbruget fra 2019 til 2020, lød analysen, der fik IEA-direktør Fatih Birol til at kalde indeværende år for ”det dårligste i et årti” i arbejdet for at sænke energiforbruget.

”Evner forpligter, og når det handler om energibesparende produkter, har danske virksomheder nærmest superkræfter i et internationalt perspektiv. Derfor skal Danmark gå forrest i kampen for klimaet og mod unødvendigt energispild. De to hænger uløseligt sammen,” siger Bendt Bendtsen.

SYNERGI foreslår helt konkret, at Danmark følger op energiresultat ved at:

- Gøre boligjob-ordningen mere fleksibel og grøn, så der kan blive sat mere fart i arbejdet for at mindske energispildet i private boliger.

- Øge erhvervspuljen, der har til formål at støtte energibesparelser i industrien.

- Danmark presser på for et øget europæisk ambitionsniveau, når EU’s samlede klimamål og EU-direktiverne for energieffektivitet og energiforbrug i bygninger skal genforhandles.

- Øge energiklassen i den danske bygningsmasse – særligt i offentlige bygninger og private boliger er der langt mere at hente.

- Danmark sætter et nationalt mål for energibesparelser, så resultater fra bl.a. energistatistikken kan benchmarkes og bruges mere aktivt i den grønne omstilling.

SYNERGIs formand står til rådighed for yderligere kommentarer til medierne via 3066 7784 eller am@synergiorg.dk.

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev