Debat på Klimafolkemødet: Hvordan maler vi kommunernes sorte bygninger grønne?
SYNERGI, KommuneKredit og Rådet for Bæredygtigt Byggeri inviterer til debat på Klimafolkemødet: Hvordan maler vi kommunernes sorte bygninger grønne?
Renoveringer til gavn for klima og økonomi
I de kommende dage indtager Klimafolkemødet Middelfart med vigtige debatter om klima, politik og grøn omstilling. I den forbindelse inviterer SYNERGI, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og KommuneKredit til debat om, hvordan kommunerne bliver rustet til implementeringen af nye EU-direktiver, der sætter store krav til energirenovering af offentlige bygninger. Med repræsentanter fra kommunerne og regeringen skal vi se på, hvad det er for udfordringer, kommunerne står overfor, og hvordan vi løser dem. Det er vigtigt, for de nye krav er i virkeligheden en gave til kommunerne, mener Katrine Bjerre M. Eriksen, der er direktør i SYNERGI.
”Energieffektivisering er en af de lavthængende frugter i den grønne omstilling. Det drejer sig om grønne investeringer, der ofte hurtigt er tjent hjem og kan spare vores kommuner stort både økonomisk og på deres CO2-regnskaber. Desværre ser vi ikke nok store energirenoveringsprojekter rundt om i landet i dag. Det skyldes blandt andet anlægsloftet, der begrænser kommunerne i at investere i grønne bygninger. Derfor er der behov for et særskilt grønt anlægsloft, så kommunerne fremover ikke skal vælge mellem grønne investeringer og andre vigtige byggeprojekter,” mener hun.
Nye EU-direktiver kræver handling
På trods af Klimalovens ambition om at gøre Danmark til et grønt foregangsland har 70 pct. af kommunernes bygninger fortsat et dårligt (D-G) energimærke. De forestående krav fra EU betyder, at politikerne ikke længere kan vende det blinde øje til det enorme renoveringsefterslæb, der præger vores kommunale bygninger, og som betyder, at kommunerne hver dag bruger unødigt meget energi. Det er dyrt for kommunekasserne og for klimaet. En undersøgelse fra Transition viser, at kommunerne ved at renovere otte ud af ti bygninger op til energimærke A, B eller C kan hente en årlig gevinst på 572 millioner kr. og samtidig spare klimaet for 80.000 tons CO2 hvert eneste år.
EU's energieffektiviserings- og bygningsdirektiv betyder, at kommunerne de næste mange år skal foretage omfattende energirenoveringer for blandt andet at leve op til et krav om årligt at energirenovere tre pct. af den offentlige sektors bygningsareal til en høj energistandard. Ifølge KommuneKredit er det ikke finansieringen, der i dag står til hinder for, at kommunerne kan foretage de grønne investeringer. Ifølge dem er der nemlig penge at låne til energirenoveringer, der er en god forretning for kommunerne.
Så hvorfor sker det ikke allerede i højere grad? Og hvordan kan de nye EU-krav gribes an? Det bliver publikum forhåbentlig meget klogere på torsdag den 29. august kl. 13 på Hvid Scene på Klimafolkemødet i Middelfart, hvor netop dette skal diskuteres.
Praktisk information
Temaer: Grøn omstilling, EU-krav til energieffektivisering, finansiering af kommunernes grønne investeringer, bygningsdirektivet, grønt anlægsloft
Moderator: Annemarie Munk Riis, adm. direktør, Rådet for Bæredygtig Byggeri
Panelet består af:
Tid og sted: torsdag den 29. august kl. 13 på Hvid Scene på Klimafolkemødet i Middelfart