Pressemeddelelser 04. marts 2020

EU’s nye klimalov: Det går ikke hurtigt nok, mener SYNERGI

EU’s nye klimalov - det går ikke hurtigt nok

Hensigten med EU’s klimalov er god, og loven opstiller nogle udmærkede principper for den grønne omstilling. Men desværre går loven ikke langt nok, og det tager for lang tid, mener SYNERGI.

EU-Kommissionen har i dag præsenteret udkastet til sin nye klimalov, der skal sætte rammerne for EU’s vej mod at blive verdens første klimaneutrale kontinent i 2050. Med loven gøres målet om klimaneutralitet juridisk bindende, og så lægges der op til en opjustering af EU’s CO2-reduktionsmål fra 40 til 55 % i 2030. Sidstnævnte er imidlertid en beslutning, som først skal tages endeligt til september. Det ærgrer Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand i SYNERGI, som dog også ser lyspunkter i klimaloven:

Her er tale om en pose blandede bolcher. Klimaet venter ikke på nogen, og der er fare for, at det er for sent ift. COP26 og topmødet mellem EU og Kina, hvis man udskyder de endelige beslutninger til september. På den anden side er det positivt, at EU’s top rent faktisk tager det her seriøst – og så opstilles der nogle fornuftige principper for vejen mod klimaneutralitet. F.eks. dikterer klimaloven, at den grønne omstilling skal være så økonomisk rentabel som muligt, og at energieffektive tiltag skal sikre, at der bliver grøn energi nok til alle europæere, siger Bendt Bendtsen.

Kunne have været mere konkret

Sammen med 37 andre organisationer og virksomheder sendte SYNERGI i slutningen af februar et brev til EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans med opfordring om, at energieffektive løsninger burde spille en fremtrædende rolle i klimaloven. Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) er netop energieffektivitet nemlig blandt de vigtigste områder, verden bør prioritere, hvis man vil nå hurtigst og billigst muligt i mål med den grønne omstilling. Klimaloven anerkender da også, at energieffektivitet har en vigtig rolle, men SYNERGI havde alligevel gerne set, at EU-Kommissionen var mere konkrete:

EU bør starte, hvor potentialet er størst – og det er i de energieffektive løsninger, både i hjemmene, de offentlige bygninger og industrien. De europæiske bygnings- og byggesektorer står for halvdelen af EU’s endelige energiforbrug og næsten 50 % af CO2-emissionerne. Jeg vil derfor opfordre til, at man fra dansk side presser på for en endnu mere ambitiøs klimalov, der siger ”energieffektivitet først”, udtaler Bendt Bendtsen.

Kontakt:

Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand i SYNERGI, bb@synergiorg.dk

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev