Pressemeddelelser 27. maj 2020

EU-genopretningsplan med grønne muligheder

EU-genopretningsplan med grønne muligheder

Der er gode perspektiver i EU-Kommissionens bud på, hvordan de europæiske lande kommer sig oven på den økonomiske krise i kølvandet på corona, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen. Han hæfter sig ved det gennemgående fokus på den grønne omstilling i Kommissionens udspil, men savner mere konkrete tiltag.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har i dag fremlagt Kommissionens udspil til EU’s budget og til en europæisk genopretningsplan. Planen bygger på en ny fond med 5.600 mia. kr., som primært skal understøtte investeringer og reformer i den grønne og digitale omstilling. Midlerne skal spille tæt sammen med bl.a. European Green Deal og dermed bane vejen for en massiv renoveringsbølge af den europæiske bygningsmasse.

Bendt Bendtsen er tilfreds med den gennemgående grønne tråd i udspillet, men havde gerne set, at Kommissionen leverede mere håndgribelige bud på, hvad midlerne skal gå til.

”Der ligger uden tvivl et stort potentiale for den grønne omstilling og energieffektivitet i Kommissionens udspil. Kommissionsformanden har været tro mod sit løfte i april om, at European Green Deal skal være en central brik i genopretningen, og det tyder på, at ambitionerne for bygningsrenoveringer får et tiltrængt nøk opad. Det vil skabe job i byggebranchen og inden for energieffektive løsninger, som vi er stærke på i Danmark,” siger Bendt Bendtsen og peger på, at Kommissionen med sin varslede ”Renovation Wave” forventer mindst en fordobling af det nuværende tempo i bygningsrenoveringer.

Efter Kommissionens udspil i dag skal både EU's ministerråd og Europa-Parlamentet behandle forslaget, inden alle tre institutioner forhandler en endelig aftale på plads. Der er lagt op til, at ”Renovation Wave”, der først ventes præsenteret i september, bliver det helt store omdrejningspunkt ift. energieffektivitet. Det er derfor endnu for tidligt at glæde sig, mener SYNERGIs formand:

”Kommissionen har stødt kuglen i den rigtige retning og skabt et økonomisk fundament for en grøn genopretning af Europa. Men i sidste ende afhænger alt af den endelige aftale. Desuden er det vigtigt at huske på, at udspillet jo hverken neutraliserer corona- eller klimakrisen med et trylleslag. Der ligger fortsat en masse arbejde på den anden side af både genopretningsplanen og Renovation Wave for at sikre, at energien bliver brugt så godt som muligt,” siger Bendt Bendtsen.

 

Fakta om EU-Kommissionens udspil:

I budgettet lægger Kommissionen vægt på, at EU står over for to nærtbeslægtede hovedopgaver – navnlig at sikre grøn og digital omstilling. Nøglen til at tackle disse udfordringer skal bl.a. findes i investeringer i en ”storstilet renoveringsbølge”

Budgetudspillet konkretiserer ikke, hvor meget der skal investeres i hvilke områder. Til gengæld fremgår det, at genopretningsplanen skal ses som tillæg til budgettet, og at planen skal sørge for, at EU får den nødvendige økonomiske styrke til at nå sine klima- og energimål for 2030.

Genopretningsplanen lægger vægt på, at fremtidig europæisk vækst først og fremmest skal være grøn. Her vil renoveringsbølgen komme til at spille en nøglerolle. Ambitionen er mindst at fordoble den europæiske renoveringsrate.

Ud over at skabe en beskæftigelses- og klimaeffekt skal renoveringsbølgen også bidrage til sundere bygninger på tværs af EU og afhjælpe energifattigdom, fremgår det af genopretningsplanen.

Læs mere om EU-Kommissionens udspil her

 

 

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev