Debatindlæg 24. april 2023

DI og SYNERGI: Danmarks energis­pa­repo­litik bør være mere ambitiøs end nye EU-krav​​

Debatindlæg: DI og SYNERGI: Danmarks energis­pa­repo­litik bør være mere ambitiøs end nye EU-krav

Anders Stouge, direktør, DI Byggeri og Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør, SYNERGI - Bragt i Børsen d. 24.4.23.

Klimaneutralitet kan ikke lade sig gøre uden et langt mere effektivt energiforbrug. Det blev igen understreget, da EU for nylig blev enige om et nyt direktiv for energieffektivitet. EU-landene skal nu reducere energiforbruget med 11,7 pct. i 2030 svarende til seks gange Danmarks årlige energiforbrug.

Nu er vi i gang, men det er ingen hemmelighed, at vi havde håbet på et mere ambitiøst mål. Danmark gik til forhandlingerne med et ønske om mindst 14,7 pct. Men selvom det ikke lykkedes at få de andre EU-lande med, skal det ikke spænde ben for, at Danmark selv fører taktstokken og går forrest.

I Danmark har vi en lang række virksomheder med stolte traditioner inden for udvikling af grønne løsninger. Hvert år reducerer grønne danske løsninger den globale CO2-udledning med 500 mio. tons. Dertil kommer, at Danmark er blandt de mest digitaliserede samfund i EU. Dette skal vi udnytte.

Energieffektiviseringer er nemlig mere end energibesparelser i bygninger, industri, service og den offentlige sektor. Det handler også om at bruge energien klogt, bruge den, når den er billigst, og når energisystemet belastes mindst muligt. Her spiller øget data og digitalisering en nøglerolle for at nå i mål med ønsket om øget fleksibilitet. Vi skal også elektrificere der, hvor det er muligt. Og vi skal også udnytte energien på tværs af sektorer, bl.a. skal vi bruge den enorme energiressource, der ligger i den uudnyttede overskudsvarme.

Danmark har forudsætningerne for at være forrest i feltet, når det handler om energieffektivisering. En nylig analyse viser, at det er vi ikke. Faktisk ligger Danmark på en 7. plads i EU, når det handler om at bruge energien effektivt. Lad os nu bruge den know-how, vi har her i Danmark, til at vise omverdenen, hvad man kan, hvis man høster de mange rentable energieffektiviseringer.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard tilkendegav i februar over for Folketinget, at regeringen afventer kravene fra EU, før der udarbejdes en strategi for energieffektivisering. Nu er rammerne på plads. Så er det bare at trække i arbejdstøjet og komme i gang! 

Aktuelt

Vis alle

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i artikler, rapporter, pressemeddelelser og anden kommunikation fra SYNERGI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev